Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny baranek I
40 g cukru kryształ
80 g mąki tortowej
40 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 ziarna ziela angielskiego.
margaryne i mąka do formy.
Margarynę miksujemy z cukrem. Dodajemy jajko, szczyptę soli i ucieramy na gładką mase. Dodajemy mąki i dokładnie nadal miksujemy.
Formę smarujemy margaryną i posypujemy mąką. Spinamy dokładnie sprężynkami dołaczonymi do formy.
Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy 30- 40 minut.
Po upieczeniu studzimy w formie , a następnie wykładamy .
U mnie po upieczeniu spód baranka musiałam trochę ściąć by mógł prosto stać .
Ozdabiamy wg.własnego uznania.
Z ziaren ziela angielskiego robimy oczy nabijając je na szpilki.