Przepis i sposób przygotowania na: Tort z masą budyniową i wiśniami
Kroki postępowania
żółtka utrzeć z margaryną i cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić pianę z białek i połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, a pozostałe mleko wymieszać z mąkami. Następnie wlać do gotującego się mleka i wymieszać. Budyń ostudzić.
wiśnie odcedzić z kompotu, a sok zagotować z cukrem i rozpuścić w nim galaretki. Ostudzić.
masę budyniową podzielić na 3 części i na jedno ciasto wyłożyć pierwszą część masy. Przykryć drugim ciastem. Następnie gęsto wyłożyć drylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką i położyć trzecią część ciasta. Dobrze by było obłożyć tort zastawką, aby galaretka nie popłynęła. Drugą część masy budyniowej wyłożyć i przykryć ciastem.