Sposób przygotowania

Do słoja lub kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać ją taką ilością gorącej wody, aby zawartość miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gdy zawiesina wystygnie, wlać 4 szkl. chłodnej, przegotowanej wody, dodać cebulę (przekrojoną na pół) i drożdże, dokładnie wymieszać. Przykryć płótnem lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Zakwas nadaje się już do użycia po 3 dniach.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    treonina

    spróbuję :-) różni się w smaku żur robiony na swojskim zakwasie od żuru na zakwasie kupionym w sklepie?
  • 1
    original
    Opublikowano

    cris04

    Ciekawy przepis,nigdy nie zaparzałam mąki....
  • 1
    original
    Opublikowano

    motylwe

    znam inne ale nie z drożdżami
  • 0
    original
    Opublikowano

    js28

    Robiłam ten zakwas pierwszy raz. W poniedziałek będzie próba ugotowania żurku :) @motyl - tu można zamiennie z drożdżami użyć kromki chleba razowego :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    nigdy nie robiłam zakwasu.Dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !