Przepis i sposób przygotowania na: włoskie spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażan pokroić w plastry, posolić i poczekać aż puści sok i opłukać w zimnej wodzie.
(Część można zostawić w postaci długich plastrów aby po podsmażeniu lub upieczeniu stanowiły rolki do zwijania jak na zdjęciu - jest to tylko opcja.)
Sos. Cebulę i bakłażan pokroić w drobną kostkę tych samych rozmiarów. Podsmażyć na oliwie, doprawić solą, pieprzem i oregano (lub wg własnego gustu). Dodać koncentrat pomidorowy (opcjonalnie czosnek) i wodę jeśli sos jest zbyt gęsty. Poddusić z 5 min i jest gotowy.
Makaron (użyłam razowego) ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Podawać można wymieszany razem lub sos na makaronie. Świetnie smakuje odsmażany.
Można zawinąć makaron w długie plastry z bakłażana (podsmażone lub upieczone z oliwą i przyprawami) polane sosem.