Sposób przygotowania

Przygotować drożdżowy zaczyn. Drożdże rozmieszać w 3/4 szklanki mleka. Dodać 2 łyżki cukru i kopiastą łyżkę maki. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż zaczną rosnąć. Jajka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do mąki dodać przygotowane drożdże, roztrzepane jajka, alkohol i ok. 3 łyżki oleju. Dodać łyżeczkę soli. Zarobić ciasto. Można dodać ulubiony aromat. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki. Odstawić w ciepłe miejsce, gdy ciasto zacznie powiększać swą objętość, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 centymetra. Wykrawać literatką krążki, na małe pączki, a na większe wycinać ciasto szklanką. Nakładać łyżeczką marmoladę i zawijać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju ok. 7 minut, obracając kilkakrotnie. Przestudzone pączki można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    daria2911

    idealne do popołudniowej kawy :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !