Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniaczki drożdżowe
Kroki postępowania
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę (ostudzoną) cukier, szczyptę soli i na końcu drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Kapustę kiszoną poszatkować i gotować z 2 ziarenkami ziela angielskiego i liściem laurowym. Gdy zmięknie dobrze odsączyć z wody i przełożyć do miski. Boczek i cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać do kapusty, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Z przygotowanego wcześniej ciasta urywać małe kawałki, rozciągać rękami i na środek kłaść farsz. Zawijać i robić bułeczki.
Zawinięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem. Po wierzchu posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w piekarniku około 20 minut w temperatrze 200 stopni.