Sposób przygotowania

Paprykę włożyć na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 45 minut, aż skórka zacznie czernieć.
Wyjąć ostrożnie upieczoną paprykę i włożyć do szczelnego woreczka foliowego (może być rękaw do pieczenia mięsa) - pozostawić do ostygnięcia.
Z ostudzonej papryki zdjąć skórkę i oczyścić miąższ z pestek.
Paprykę wrzucić do blendera, wlać nieco oliwy, dodać sok i skórkę z cytryny oraz sporo soli, chili i pieprzu.
Zmiksować na sos - dolewjąc tyle oliwy, aby uzyskać ulubioną gęstość.

Podawać do sałat, jajek, twarogu.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    fajnie
  • 1
    img_20161130_024927
    Opublikowano

    Habibi

    <b>*** zapraszam do zapoznania się z moimi pomysłami oraz przepisami na bardzo zróżnicowane potrawy :) *** każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)</b>
  • 0
    original
    Opublikowano

    emeslive

    Cudowne śródziemnomorskie smaki!
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !