Sposób przygotowania

Nie ma to jak domowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru waniliowego. Do słoiczka wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka i wkładamy do słoiczka. Kawałki laski wanilii także wkładamy do słoiczka i mieszamy z cukrem. Słoik szczelnia zamykamy i potrząsamy nim co 2-3 dni. Po 2 tygodniach możemy już używać cukier waniliowy.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !