Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę wrzucić do wrzątku i obgotować około 4 minuty. Dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaki na złoto. Brukselkę blanszować około 2 minuty, odcedzić.
2. Z oliwy, soku cytrynowego, syropu klonowego, musztardy i wody przygotowujemy sos. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażone ziemniaki, boczek pokrojony w kostkę i brukselkę. Całość dokładnie wymieszać i skropić sosem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż boczek będzie rumiany a brukselka miękka.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    ciekawy pomysł...:)
  • 1
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    uwielbiam brukselkę, muszę to zrobić
  • 2
    original
    Opublikowano

    Paulina33

    smakowite :)
  • 1
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    bardzo fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Znowu Ciekawa propozycja - skąd bierzesz inspiracje na, te cudowne dania?
  • 1
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Zawsze bardzo lubiłam brukselkę, nawet jako dziecko :) Sądzę, że taka zapiekanka na pewno trafi w mój gust smakowy.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !