Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ogórki małosolne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe
2 kg
sól
1 łyżka czubata na litr wody
Sklep Prymat
czosnek
1 główka
ziele angielskie
4 sztuki
Sklep Prymat
koper
1 pęczek duży
woda
ok. 2 litry
chrzan
1 korzeń
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki małosolne

Na dno słoja wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Ogórki dokładnie myjemy i układamy w słoju( lub w słojach, zależy od wielkości) na przemian z koprem, kawałkami chrzany i ząbkami czosnku. Sól rozpuszczamy we wrzątku i zalewamy nią ogórki w słoju lub kamiennym naczyniu. Słój zakręcamy pokrywką lub przykrywamy np. talerzykiem obciążając go dodatkowo czymś ciężkim. Ogórki są gotowe do spożycia po około 3 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 01.11.2013 13:46
bardzo smaczne
ben-ka 12.11.2011 19:03
Najbardziej z ogórków lubię właśnie małosolne - pycha!:)
KasiaK90 01.07.2011 12:02
lubię takie
Iwusia 06.07.2010 00:30
Przyda się przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak