Przepis i sposób przygotowania na: Kryształek
Do sporządzenia deseru kryształek użyj 4 różnych kolorów / smaków galaretek.
W tym przepisie są to:
- czerwona galaretka truskawkowa
- zielona galaretka agrestowa
- żółta galaretka cytrynowa
- galaretka pomarańczowa
Kroki postępowania
3 różne galaretki rozrobić w połowie wody według sposobu podanego na opakowaniu. Każdą przelać do miseczki i odłożyć aż stężeją.
Gotowe galaretki wyciągnąć i pokroić w małe kwadraciki (kryształki).
Galaretkę żółtą rozrobić w 100 ml wody i ostudzić.
Śmietanę 30% ubić na sztywno, wlać do niej tężejącą galaretkę i zmiksować na jednolitą masę.
Kryształki galaretkowe wrzucamy do formy najlepiej silikonowej i zalewamy śmietanką.
Następnie wkładamy do lodówki aby całość stężała.
Wyciągamy z lodówki i kroimy.