Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z piwem i kluseczkami
2. W rondlu (lub patelni) rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki masła i przez 4 minuty smażymy grubo posiekaną dymkę, paprykę i seler naciowy pokrojone w kostkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki.
3. Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek i kurczaka i smażymy jeszcze około minuty. Następnie dokładamy pomidory wraz z sokiem, ocet oraz piwo wymieszane z 4 łyżkami mąki. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając ponieważ sos z mąką lubi się przypalać.
4. W międzyczasie z pozostałych składników wyrabiamy dość zwarte ciasto na kluseczki.
5. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy łyżką małe kluseczki i układamy je na wierzchu gotującej się potrawki. Zmniejszamy płomień na minimum, przykrywamy rondel pokrywką i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. W połowie gotowania potrawę można bardzo delikatnie zamieszać.