Sposób przygotowania

Jabłka oskrobać, pozbawić gniazd nasiennych, posiekać drobno i udusić. Jeśli są mało soczyste na początku duszenia podlać 1/3 szklanki wody. Na koniec do miękkich już jabłek dodać cukier kryształ oraz cynamon i jeszcze kilka minut trzymać na ogniu. Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem pudrem. Dosypać mąkę, dolać masło, wbić jajko i dobrze wyrobić- ciasto ma "odchodzić" od ręki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Na wysmarowana masłem i posypana bułką tarta blachę wylać około 2/3 ciasta. Na ciasto wyłożyć uduszone jabłka i przykryć pozostałym ciastem. odstawić na 15/ 20 minut aby jeszcze trochę podrosło. Piec w temperaturze ok. 200 stopni trochę ponad godzinę. Ciasto nie jest bardzo słodkie( takie preferują moi domownicy), więc jeśli ktoś lubi słodkie powinien dodać trochę więcej cukru albo polać lukrem. Smacznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa6274879

    proste, smaczne i z jabłkami, które lubię :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Drożdżówka z czym by nie zrobił to jest pyszna
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    proste i smaczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    smacznie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    uwielbiam drożdżowe ciasta
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    proste i dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !