Przepis i sposób przygotowania na: Tort z orzechów włoskich
1,5 kostki masła
3 jaja/całe/
15 dag cukru
1.5 łyżki kawy rozpuszczanej
1 łyżka spirytusu
cukier waniliowy
Z podanych składników na ciasto pieczemy jeden krążek na tort.Jeśli chcemy 2 warstwy tortu należy upiec osobno 2 krążki.
Białka należy ubić na sztywno,dodawać stopniowo cukier i żółtka.Do masy jajecznej wsypać delikatnie pozostałe składniki i delikatnie wymieszać.Piec w średnio nagrzanym piekarniku/ok.15 min./
Aby przygotować masę do tortu należy:
jajka ubić z cukrem na parze do uzyskania puszystej masy.Wystudzić.Masło utrzeć do białości i połączyć z masą jajeczną.Dodać schłodzoną kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody oraz spirytus.Gotową masą przełożyć krążki. orzechowe.Wierzch tortu można polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.