Przepis i sposób przygotowania na: Sernikowa babka.
Gdy będziemy przygotowywać masę serową piekarnik będzie nagrzany.
Do melaksera (nie mielę sera) wrzucić pokuszony na mniejsze kawałki ser twarogowy, dodać cukier i 8 żółtek. Wszystko wymieszać na maksymalnych obrotach, gdy składniki się połączą wsypujemy budyń i po chwili mąkę ziemniaczaną. Przekładamy masę do dużej miski. Ubijamy białka ze szczyptą soli. Połowę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część białek i delikatnie mieszamy całość. Smarujemy blachę masłem wlewamy do niej masę serową i pierwsze 10 minut pieczemy w 200*C. potem zmniejszamy temperaturę do 120*C włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 40- 50 minut. Gdy będzie gotowy zostawiamy sernik w piekarniku jeszcze 1o minut z uchylonymi drzwiczkami. potem wyciągamy i zostawiamy tak do wystudzenia. Przekładamy sernik na talerz lub paterę, dekorujemy w/g uznania:)