Sposób przygotowania

Kapustę mujemy i obieramy z brzydkich liści. Wykrajamy głąb. Kapustę i głąb szatkujemy. Marchewki obieramy, myjemy i tarkujemy na grubych oczkach. Mieszamy z kapustą. Dodajemy kminek, jałowiec lub żurawinę suszoną. Kapustę układamy np w glinianym naczyniu warstwami, posypujemy solą. 2 dkg soli na kilogram kapusty i ubijamy aż kapusta puści sok. Kolejna warstwa kapusty, trochę soli i ubiijanie. Na koniec przykrywamy. Odstawiamy kapustę na około 10-14 dni co jakiś czas ubijając. Aby kapusta się dobrze przechowywała powinna być zanużona w soku. Jeśli jest go za mało, to rozpuszczamy 2 dkg soli w litrze wody i dolewamy. Na to kładziemy np.talerzyk-średnica talerzyka powinna być mniejsza niż naczynia z kapustą-i na talerzyk coś ciężkiego. Kapustę przechowujemy w chłodnym mijscu.
Smaczności

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !