Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, przekroić na połowę i mocno spłaszczyć.Można nawet użyć tłuczka do mięsa. Połączyć ze sobą składniki marynaty.W tym celu do oliwy dodać musztardę,zioła,paprykę,pieprz i sól ,dobrze wymieszać. Należy ostrożnie dozować ostre przyprawy ,bo chociaż to jest kurczak po diabelsku możemy doprawić zbyt mocno.Włożyć mięso do marynaty, dokładnie obtoczyć i pozostawić w niej na kilka godzin ,a najlepiej na noc. Wyłożyć mięso do żaroodpornego naczynia /skórą do góry/obłożyć czosnkiem, rozmarynem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.Po ok 30 min,kiedy mięso będzie przyrumienione należy obniżyć temperaturę do 160-170 st. dodać wino i piec nadal polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Można przykryć wierzch folią aluminiową.Kurczak powinien być gotowy po upływie ok.1 godziny./w zależności od wielkości kurczaka/ Aby sprawdzić, czy jest upieczony, należy wbić widelec w mięso—wypływający sok powinien być przezroczysty. Wyjąć kurczaka z piekarnika, przykryć folią i odstawić na pół godziny przed podaniem, aby mięso „odpoczęło”.Doskonale smakuje z sałatką z pieczonej papryki.