Przepis i sposób przygotowania na: Ciacho kawowe z cytrynową nutką
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka razem z 1 cukrem waniliowym i szklanką cukru ubijamy na sztywną pianę- następnie dodajemy żółtka i mieszamy wszystko.
Do masy dodajemy suche składniki- mieszamy.
Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia wysokiej blaszki i pieczemy ok. 35-40 min w temp 180 stopni.
Biszkopt wystudzić, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 2 placki.
Jeden placek skrapiamy amaretto.
Śmietanę ( koniecznie dobrze schłodzoną) ubijamy ze szklanką cukru i cukrami waniliowymi na sztywno.
Następnie dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody schłodzoną żelatynę- wymieszać dobrze.
Masę dzielimy na pół- do jednej części dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- mieszamy.
Na jeden placek ( ten skropiony Amaretto )nakładamy krem kawowy, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy śmietanę.
Ciasto wstawiamy do lodówki.
Gdy nieco stężeje polewamy żółtym lukrem cytrynowym, przyrządzonym z cukru pudru, soku cytrynowego i szczypty kurkumy i znów wstawiamy do lodówki- porządnie schładzamy.