Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Warzywa z majerankowym winegretem

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
marchew
70 dag
pietruszka
70 dag
seler korzeniowy
50 dag
ocet balsamiczny
3 łyżka
Majeranek suszony Prymat
3 łyżka
Sklep Prymat
skórka z cytryny starta
2 łyżeczka
natka pietruszki
3 łyżka
tymianek
3 łyżka
cebula czerwona
2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z majerankowym winegretem

Ziemniaki obrać i pokroić na cząstki, marchewkę i pietruszkę w plasterki, seler w dość grubą kostkę, a cebulę w ósemki.
Piekarnik rozgrzać do 210 st.C. Dwie duże blachy wysmarować oliwą. W dużej misce wymieszać 6 łyżek oliwy z 2 łyżkami tymianku i 2 łyżkami majeranku. Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Oprószyć solą i pieprzem. Wyłożyć na blachy i piec kolejno na górnym poziomie piekarnika, aż warzywa będą miękkie (ok. 50 minut).
Wymieszać ocet balsamiczny z 3 łyżkami oliwy oraz resztą majeranku i tymianku. Sosem polać upieczone i lekko ostudzone warzywa. Posypać natką i skórką z cytryny, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr24 09.03.2012 09:21
wyglądają apetycznie, je się same czy do tego jakieś mięsko ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak