Przepis i sposób przygotowania na: W-Z
Kroki postępowania
Białka oddzielić od żółtek. Biała ubić na sztywno dodając małymi porcjami cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku i dalej ucierać do połączenia się składników. Przesiać mąkę z proszkiem, sodą i kakao. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać na blachę i upiec w 180 stopniach przez około 20-30 minut. Wystudzić i przekroić na dwie części.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać 2 łyżki cukru pudru i wystudzoną żelatynę. Wszystko razem chwilę ucierać, aby się żelatyna połączyła ze śmietaną.
Ciasto można skropić ponczem kawowym, wyłożyć sztywną śmietanę i przykryć drugą częścią ciasta.
Wierzch ciasta posmarować polewą czekoladową i ozdobić śmietaną.