Sposób przygotowania

Papryki dokładnie myjemy, odcinamy im kapelusze i wyciągamy nasiona. Jeżeli papryki nie chcą prosto stać, lub przewracają się, delikatnie równamy im podstawę, podcinając końce.
W międzyczasie, na oleju podsmażamy mięso i mieszamy z ryżem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Musi być dosyć ostre i wyraziste w smaku, bo sama papryka jest mdła po upieczeniu.
Papryki napełniamy farszem, delikatnie dociskając.
Układamy je w naczyniu żaroodpornym, na dno można wlać trochę oleju.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 min, po tym czasie na papryki kładziemy kapelusze i kontynuujemy pieczenie przez jeszcze 15 minut.
Sprawdzamy czy są już odpowiednio upieczone- nie mogą być rozpadające się, muszą pozostać jędrne.
Proponuję podawać z delikatną sałatką bądź polane oliwą z oliwek.
SMACZNEGO!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Uwielbiam faszerowaną paprykę, a Twoje zdjęcie bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Niunia1

    dziękuję i polecam:)))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !