W pierwszej kolejności należy przesiać mąkę, następnie podgrzać mleko, w ciepłym mleku rozpuścić drożdże,odsypać 2 łyżeczki cukru z ilości przeznaczonej na ciasto oraz 6 łyżek mąki, wymieszać te składniki i odstawić je w ciepłe miejsce, nakryć ściereczką. Przesianą mąkę włożyć do szerokiego naczynia, posiekać z margaryną, dodać wyrośnięty rozczyn, dodać cukier, sól, jajka wymieszać ciasto, następnie wyrobić je do momentu, aż ciasto będzie miało delikatną, sprężystą i gładką konsystencję. Ciasto podzielić na dwie równe części przygotować gotową masę makową. Ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość 4 mm, następnie nanieść masę makową na ciasto, zwinąć ciasto wraz z nadzieniem, końce zawinąć i skleić. Tak zrobić również z drugą częścią ciasta. Włożyć oba makowce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, do temperatury około 180 stopni C na około 40-50 minut.