Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Burgery z ciecierzycy

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czosnek
1 ząbek
cebula biała
0,5 szt
jajko
1 szt
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżeczka
papryka czerwona
0,5 łyżeczki
rozmaryn
0,25 łyżeczki
curry
szczypta
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
ciecierzyca
250 gotowana
chleb
1 kromka

Przepis i sposób przygotowania na: Burgery z ciecierzycy

Kroki postępowania

1
Ugotowaną,przecedzoną ciecierzycę umieścić w mikserze do rozdrabniania.Dodać jajko, chleb/pokrojony w drobną kostkę/,czosnek,cebulę,musztardę i pozostałe przyprawy.Całość lekko rozdrobnić,odłożyć połowę,a resztę ponownie miksować do uzyskania kremowej konsystencji.Wymieszać wszystko razem.
Krok 1 - Burgery z ciecierzycy foto
2
Masa powinna być dość twarda/jeśli nie, to można ją wstawić na chwilę do lodówki,lub dodać odrobię bułki tartej/aby można było formować owalne burgery.
Krok 2 - Burgery z ciecierzycy foto
3
Gotowe krążki należy piec na dobrze rozgrzanej patelni do grillowania/bez tłuszczu/ z obu stron,zmniejszając ciut ogień w trakcie pieczenia. Masa powinna się ładnie ściąć,a tym samym nie ma problemów z przewracaniem na drugą stronę.Burgery są gotowe,kiedy obydwie strony są ładnie przyrumienione ,a całość jest zwarta
Krok 3 - Burgery z ciecierzycy foto
4
Podajemy je z dowolną sałatką np.z pomidorów, i czerwonej cebulki oraz zieloną sałatą.
Ponieważ burgery z ciecierzycy są dla mnie dość suche lubię podawać je z sosem warzywnym typu pesto.Dzisiaj jest to zimny sos z suszonych pomidorów czyli czerwone pesto.
Krok 4 - Burgery z ciecierzycy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 23.08.2013 21:19
bardzo ładne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak