Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka wieprzowa nadziewana pieczarkami
2. Cebulkę kroimy w ksteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju, pieczarki obieramy i myjemy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy, dodajemy odrobinę przyprawy kucharek. Smażymy tak długo aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. W szynce robimy kieszonkę i faszerujemy pieczarkami otwór spinamy wykałaczkami lub zszywamy nicią. Szynkę obwiązujemy nicią dookoła tak aby była ładna i okrągła.
4. Gotową szyneczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony na rumiano.
5. Do szyneczki wlewamy wywar: 1szklanka ciepłej przegotowanej wody, pół kostki bulionowej cielęcej i jeśli nam zostało kilka usmażonych pieczarek możemy także dorzucić. Całość dusimy pod przykryciem ok 30 minut. OD czasu do czasu przewracając szynkę na drugą stronę i podlewając wywarem.
6. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej z przykryciem), Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni i pieczemy pod przykryciem 40minut. Po 40 minutach ściągamy pokrywkę i jeszczę chwile zostawiamy.
Z gotowego wywaru który zostaje po przygotowaniu szyneczki możemy zrobić sos grzybowy ;)
SMACZNEGO :)