Sposób przygotowania

Sodę rozpuścić w mleku. 3 jajka, żółtko,cukier waniliowy, miód, mąkę, wiórki, cukier puder i mleko zagnieść i upiec kilka placków (im cieńsze tym lepiej) - powinno wyjść ok 8. Piecze się bardzo krótko (ok 5 minut jak sa na prawde cieniutkie placki, do 10 min jak sa grubsze) w temp 180 C. Najlepiej piec na papierze, bo ciasto lubi się przyklejać do blachy.

Pozostałe 4 jajka ubić z cukrem na parze (w sumie nie koniecznie musi być na parze, ale na parze łatwiej i szybciej się ubija). Masło utrzeć. Orzechy włoskie zmielić i wymieszać z gęstą śmietaną. Odstawić na minimum godzinę.
Do utartego masła powoli dodawać zimne jajka (wciąz ucierajac). Gdy krem jest puszysty dodawać po 1 łyżce masy orzechowej.

Upieczone placki przekładać masą.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, bo pod wpływem masy placki robią się miękkie.

Smacznego!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    fajnie nadziany
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    rewelacja
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Robert10

    wygląda smakowicie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata31

    i tak tez smakuje :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    freekate

    ciekawy :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuchareczka1979@wp.pl

    ffajnne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !