Sposób przygotowania

Krok 1 / 7

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w bardzo dużą 5-6 cm kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę masła i oliwę, wrzucić mięso i smażyć do momentu, aż mocno się zrumieni. Doprawić solą i pieprzem, po czym wymieszać i zalać taką ilością wody, aby prawie przykryła mięso. Zagotować na sporym ogniu, przykryć i zmniejszyć ogień do minimum. Dusić 60-80 minut. W momencie, gdy woda niemal całkowicie wyparuje a na dnie utworzy się gęsty sos - uzupełnić ją, choć niekoniecznie do takiej ilości. Uzupełniać co jakiś czas w razie potrzeby.


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ale pomysłowo podana cielęcina z chlebkiem-bułką
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    sądzę, że ten przepis można wykorzystać nie tylko na cielęcinę, ale i też bardziej dostępne mięsiwa. Podanie z bułeczkami gotowanymi na gulaszu jest rewelacyjne. Rozumiem, że przepis na ciasto na bułeczki to ten: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/52562/buleczki-na-parze-man-tou.html ?
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    Tak. To ten przepis :). A danie robiłam już parę razy z wołowiną, tylko dusić trzeba trochę dłużej.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    Smakuje na pewno wybornie
  • 0
    original
    Opublikowano

    foczka-ks

    bardzo delikatne a zarazem smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !