Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ostygną ucieramy je porządnie na pure, dodajemy żółtka i ser i masło. Cebulki obieramy i pozostawiamy w całości. Dodajemy do masy natkę, sól (czubata łyżeczka) i pieprz (łyżeczka). Wszystko porządnie mieszamy. Z przyrządzonej masy formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego (z podanych proporcji wyjdzie ich ok. 40). Jajka rozbijamy w miseczce, do drugiej wsypujemy mąkę, do trzeciej tartą bułkę. Obtaczamy kulki kolejno w mące, jajku oraz bułce tartej. Dobrym sposobem jest wrzucanie po kilka kulek do miseczek i potrząsanie, wtedy same oblepią się panierką, podobnie robimy z cebulkami, obtaczając je w jajku i mące. Smażymy gotowe kuleczki ziemniaczane oraz cebulki w głębokim tłuszczu ze wszystkich stron na złotobrązowy kolor.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !