Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z masą orzechową
Do masy orzechowej jeszcze:
250 gram masła
i dodatkowo w składnikach:
2 opakowania galaretki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO MAKOWE:
MAK SPARZYĆ DWUKROTNIE ZMIELIĆ, MASŁO I MARGARYNĘ UTRZEĆ Z CUKREM, DODAWAĆ PO JEDNYM ŻÓŁTKU. DODAĆ MAK, WODĘ, KAKAO I BAKALIE WSZYSTKO WYMIESZAĆ. CIASTO PODZIELIĆ NA DWIE CZĘŚCI KAŻDĄ OSOBNO WYŁOŻYĆ NA BLASZKĘ I PIEC W TEM. 180 ST PRZEZ 60 MIN. DRUGIE CIASTO UPIEC TAK SAMO BISZKOPT:
BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNO, DODAĆ CUKIER, ŻÓŁTKA UBIJAĆ NA CHWILĘ. DAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ PIEC 30 MIN W 180 ST.
MASA ORZECHOWA: ORZECHY ZALAĆ WRZĄCYM MLEKIEM I ZOSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA, MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM DODAWAĆ OSTUDZONE ORZECHY I WYMIESZAĆ.
GALARETKĘ ZROBIĆ WEDŁUG PRZEPISU NA OPAKOWANIU. OSTUDZIĆ.
BISZKOPT POCIĄĆ WZDŁUŻ NA 2 CENTYMETROWE PASKI JEDEN PLACEK MAKOWY POSMAROWAĆ POŁOWĄ MASY POŁOŻYĆ PASKI Z BISZKOPTU POMIĘDZY PASKI DAĆ TWARDĄ GALARETKĘ POŁOŻYĆ NA WIERZCH MASĘ I PRZYKRYĆ DRUGIM PLACKIEM MAKOWYM.