Sposób przygotowania

Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać roztrzepane żółtka, olej, mąkę, proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części.
Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wiórki kokosowe (pozostawiając jedną łyżeczkę).
Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części, czyli łyżka ciasta z makiem, obok łyżka ciasta z wiórkami kokosowymi i obok łyżka ciasta z kakao.
I tak aż do wyczerpania składników.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut.
Krem karpatkowy przygotowujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu, studzimy i miksujemy z masłem.
Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
Na jednej układamy ¾ ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.
Wierzch ciasta smarujemy dżemem jagodowym lub porzeczkowym.
Na dżem wykładamy pozostawioną ¼ kremu, posypujemy startą czekoladą, wiórkami kokosowymi, sparzonymi rodzynkami.
Dekorujemy cząstkami orzechów włoskich.
Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !