Oddzielić żółtka od białek. Do wysokiego naczynia włożyć białek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować, dodać do nich cukier kryształ i wciąż miksować do momentu kiedy masa żółtkowa będzie jasna. Dodać żółtka ubite do piany z białek, jednak nadal należy ubijać. Do miski wsypać mąkę tortową, proszę do pieczenia i mąką ziemniaczaną, wymieszać składniki i przesiać je przez sito. Dodać mąki z proszkiem do pozostałych składników, wymieszać całość na jednolitą masę. Blaszkę prostokątną na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto biszkoptowe wyłożyć do blaszki. Piec biszkopt w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40 minut. Uchylić piekarnik i ostudzić biszkopt, później wyjąć i przekroić biszkopt na dwie równe części. Obie części biszkopta skropić sokiem z cytryny, na pierwszy biszkopt wyłożyć dżem morelowy. Według przepisu podanego na opakowaniu wykonać krem śmietankowy i wyłożyć ją na dżem morelowy i biszkopt, dodać świeże opłukane maliny. Ubić schłodzoną śmietankę kremówkę, dodać do niej cukier puder i miksować do puszystej konsystencji. Wyłożyć śmietankę ubitą na wierzch torta i na jego boki, równomiernie rozsmarować, do 5 łyżek ubitej śmietanki dodać barwnik spożywczy błękitny, wymieszać, nałożyć śmietankę do szprycy i udekorować tort według uznania.