Sposób przygotowania

Kruszonka:

1 żółtko

1/2 szklanka cukru

1 szklanka mąki

4 łyżki oleju



Dodatkowo:

śliwki ze słoika lub świeże



W ciepłym mleku rozrabiamy drożdże.Dosypujemy 1 łyżkę cukru i dokładnie mieszamy.

Ostawiamy na 10 minut.

Do miski wbijamy jajka, wsypujemy reszte cukru, wlewmy olej i dodajemy szczyote soli. Dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąkę . Wlewamy wyrośniety rozczyn.

Dokładnie wyrabiamy około 15 minut.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie wykładamy ciasto do blaszki 25 cm X 30 cm.

Na wierzch nakładamy śliwki.

Ze składników na kruszonkę szybko zagniatamy tak by powstały grudki.

Posypujemy dokładnie po śliwkach.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 45 minut.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    gottrina

    wyglada smakowicie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    pyszne ciacho!
  • 1
    original
    Opublikowano

    iziona

    Takiej kruszonki jeszcze nie robiłam, ale ciacho pycha bije wszystkie wymyślne torty :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    sara1

    świetne i apetyczne ciasto
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Moje ulubione :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    takie ciepłe wyjęte z piekarnika a do tego zimne mleko....marzenie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ankaryba

    smaczne :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    bardzo lubię takie ciasto drożdżowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    pamiętam zapach pieczonego ciasta drożdżowego w moim domu

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !