Przepis i sposób przygotowania na: razowe ciastka kokosowe (na bazie orzecha kokosowego)
1. Orzech kokosowy przeciąć na pół, wydrążyć miąższ i odciąż brązową skórkę. Zetrzeć na tarce lub w robocie kuchennym. Przełożyć do garnka dodać pół szklanki wody, cukier trzcinowy i gotować 30 min. Odstawić do ostygnięcia.
2. Do miski wsypać mąkę (użyłam Lubella Pełne ziarno) i proszek do pieczenia, dodać masę kokosową i zagnieść ciasto. Uformować wałek, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki do stwardnienia (ok 2 godz.).
3. Ostrym nożem ciąć ciasto na plastry (5 mm) i wyłożyć na blachę. Piec około 10 min w temp 170 stopni.
Ciastka są pyszne, kruche i tanie.. za orzech zapłaciłam tylko 2.70
Polecam.