Sposób przygotowania

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, odstawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, żółtka utarte z cukrem, podgrzaną delikatnie śmietanę oraz wyrośnięty rozczyn, wszystko wymieszać i dopiero dodać stopione oraz przestudzone masło i na koniec spirytus, wyrobić gładkie ciasto (trwało to dość długo). Kiedy ciasto wyrośnie wyjąć je na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozciągnąć, szklanką wyciąć krążki nadziać je porcją marmolady i zlepić pączki które jeszcze raz muszą wyrosnąć. Wyrośnięte pączki smażyć na smalcu do uzyskania złotego koloru po osączeniu z nadmiaru tłuszczu polukrować lub tylko posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszne:)
  • 5
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Jaka ładna otoczka wokół pączka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    bardzo pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !