Przepis i sposób przygotowania na: PĄCZKI MOJEJ TEŚCIOWEJ
Na patelni roztapiamy margarynę. Do dużej miski przesiewamy 1 kg maki. Na parze do białości ubijamy całe jajka ze szczyptą soli wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do miski z mąka dodajemy wyrośnięty zaczyn, rum, ubite jaja, ciepłe mleko i długo dokładnie wyrabiamy. Kiedy składniki ciasta dobrze się połączą, porcjami dodajemy roztopiona chłodną margarynę i ponownie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia po czym jeszcze raz wyrabiamy. Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i szklanką wycinamy kółka nakładamy po łyżce marmolady i dokładnie sklejamy. Pączki układamy na stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy partiami w rozgrzanym tłuszczu, osączamy i posypujemy cukrem pudrem.