Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z ziemniakami, szynką i kaparami
majonez - 2 łyżki
jogurt naturalny – 1 łyżka
pieprz kajeński - do smaku
czosnek – 1 ząbek
szczypta soli
DODATKOWO:
posiekana natka pietruszki – 1 łyżka
Zacznij od przygotowania sosu: posiekany ząbek czosnku rozetrzyj nożem z solą i dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odsączone z zalewy kapary włóż na 10 minut do miseczki z zimną przegotowaną wodą, następnie dokładnie odsącz.
Ziemniaki pokrój w słupki, szynkę i ser żółty w paseczki, a pomidorki przekrój na ćwiartki. Przełóż do miski, wymieszaj, polej sosem i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Posyp pieprzem kajeńskim i posiekaną natką pietruszki.