Przepis i sposób przygotowania na: Koguci grzebień w sosie carbonara
Kroki postępowania
Dla dobrej carbonary najważniejsze są wysokiej jakości składniki, wiec skuśmy się na boczek ze starej wędzarni i delikatny parmezan.Spróbujmy kilka razy, wykorzystując składniki rożnych firm, dostępne na rynku .
Dużą cebule kroimy w drobne piórka, czosnek drobno siekamy a pieczarki kroimy w plasterki , boczek kroimy w cieknie paseczki i oczyszczamy z chrząstek.
W ganeczku doprowadzamy do wrzenia, wodę z łyżka oliwy i szczyptą soli , Wrzucamy makaron energicznie mieszamy gotujemy al dente wg. wskazań na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy przelewamy letnia wodą i trzymamy w cieple.
(Można wybrać spokojnie już tarty parmezan lub inny ser twardy, typu włoskiego, ale ważne jest by był drobny, miałki )
Całość energicznie wymieszać do jednolitej konsystencji .
Makaron z dodatkami , wstawić na malutki gaz, zalać szybko masą i energicznie mieszać przez 2 minutki . Ważne by jajka zbytnio się nie ścięły bo wyjdzie nam jajecznica.
Smacznego !