Przepis i sposób przygotowania na: nadziewane pomarańcze
Kroki postępowania
Pomarańcze umyć, obciąć czubki i wydrążyć środek łyżeczką. Nie jest to wcale trudne. Skórki Podgotować 3-5 min na parze, lub w wodzie (wtedy wodę można dodatkowo posłodzić). Miąższ zmiksować na jednolity płyn.
Kaszę kukurydzianą ugotować (wg przepisu na opakowaniu - są kasze o rożnej grubości) w zmiksowanym miąższu pomarańczy, dla uzupełnienia dodać wodę w razie potrzeby. Doprawić cukrem wg gustu, dodać poszatkowane płatki migdałowe, papaję kandyzowaną (można zastąpić np. żurawiną) oraz białą czekoladę.
Masę kukurydzianą przełożyć w wydrążone pomarańcze. Zamknąć odciętym czubkiem. Pozostawić do ostygnięcia.
Schłodzone i zastygnięte można kroić na połówki lub ćwiartki.