Sposób przygotowania

Krok 1 / 3

Rozrabiamy drożdże z 1 łyżką mąki, łyżeczką cukru oraz 1/2 szklanki mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka łączymy z cukrem i połową cukru waniliowego. Ucierać na prawie białą, puszystą i kremową masę (najlepiej w misce na garnku z gorącą wodą).
Wyrośnięte już drożdże dodajemy do przesianej mąki, a do tego utarte żółtka. Wyrabiamy ciasto, dodając tyle ciepłego mleka by ciasto było miękkie, pulchne i sprężyste.
Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski wlewać stopniowo rozpuszczone, ciepłe (nie gorące) masło i wyrabiać do czasu gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk i od miski. Dodać spirytus. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy już znacznie zwiększy swoją objętość brać porcje ciasta i formować z nich niewielkie pączki. Układać je na posypanej mąką deseczce, przykryć ściereczką do wyrośnięcia (ok. 15 minut).

W garnku lub tak jak ja we frytkownicy rozgrzać tłuszcz.Gdy już będzie mocno rozgrzany wkładać pączki i smażyć na złoty kolor z obu stron (aby miały białą obrączkę trzeba po przewróceniu na drugą stronę przykryć garnek).


Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    fajne :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    a ja przez chwilkę myślałam , że może jakąś obrączkę chowa się do paczka :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    dla mnie bomba:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !