Sposób przygotowania

Sparzyć jajka. Następnie oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywną pianę, dodać połowę cukru pudru do białek ubijając w dalszym ciągu. W dalszej kolejności należy ubić śmietankę kremówkę na puszystą masę. W innym naczyniu należy ubić żółtka z dodatkiem wody oraz z drugą połową cukru pudru oraz z cukrem waniliowym. W dalszej kolejności należy wymieszać i połączyć ze sobą wszystkie składniki: ubite białka, ubitą śmietanę oraz ubite żółtka. Dokładnie wymieszać składniki, następnie podzielić je na połowę, do jednej połowy dodać kakao - na tym etapie nie mieszać białej masy z ciemną, i przełożyć je osobno do pojemnika z pokrywką, zamykając je szczelnie. Całość należy włożyć do zamrażalnika do zmrożenia lodów. Lody powinny być mrożone kilka lub kilkanaście godzin. Do zmrożonych lodów dodać świeże, umyte i osuszone maliny, oraz zetrzeć na wierzch czekoladę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    LoLa

    niema nic lepszego niż domowe lody.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !