Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lody domowej roboty z malinami i czekoladą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier puder
15 dkg
jajko
3 sztuk
cukier wanilinowy
1 opakowanie
kakao
2 łyżka
śmietanka kremowa
350 ml
woda
3 szklanka
maliny świeże
1/2 szklanka
czekolada
5 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody domowej roboty z malinami i czekoladą

Sparzyć jajka. Następnie oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywną pianę, dodać połowę cukru pudru do białek ubijając w dalszym ciągu. W dalszej kolejności należy ubić śmietankę kremówkę na puszystą masę. W innym naczyniu należy ubić żółtka z dodatkiem wody oraz z drugą połową cukru pudru oraz z cukrem waniliowym. W dalszej kolejności należy wymieszać i połączyć ze sobą wszystkie składniki: ubite białka, ubitą śmietanę oraz ubite żółtka. Dokładnie wymieszać składniki, następnie podzielić je na połowę, do jednej połowy dodać kakao - na tym etapie nie mieszać białej masy z ciemną, i przełożyć je osobno do pojemnika z pokrywką, zamykając je szczelnie. Całość należy włożyć do zamrażalnika do zmrożenia lodów. Lody powinny być mrożone kilka lub kilkanaście godzin. Do zmrożonych lodów dodać świeże, umyte i osuszone maliny, oraz zetrzeć na wierzch czekoladę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 05.02.2013 19:25
niema nic lepszego niż domowe lody.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak