Sposób przygotowania

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20 minut. Moja blacha miała wymiary 21 cm x 36 cm i biszkopt wyszedł niezbyt wysoki, ale w sam raz na to ciasto. Do przekrojenia jednak się nie nadaje. Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda i kroimy na ćwiartki lub drobniej. Gotujemy na małym ogniu z cukrem i 1 szklanką wody, tak aby nie przywarły do dna. Gdy będą już miękkie (po około 15 minutach gotowania), dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na ostudzony biszkopt wykładamy masę z jabłek. Śmietanę ubijamy z usztywniaczem i wykładamy na jabłka. Możemy wierzch posypać startą czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !