Sposób przygotowania

Jabłka antonówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i włożyć do rondelka, podlać małą ilością wody- 1/2 szklanki. Gdy jabłka zmienią konsystencję, dodać cukier, galaretkę cytrynową i cynamon. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować ciasto kruche, z następujących składników: mąkę, masło, cukier puder, jaja, proszek do pieczenia- 3/4 szklanki i śmietankę wsypujemy do naczynia i zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy ciasto w lodówce. Następnie dzielimy na połowę. Blaszkę smarujemy tłuszczem- 2 łyżki i równomiernie rozprowadzamy na dnie ciasto, dbając aby nie było przerw i odstępów. Następnie na ciasto wkładamy jabłka z galaretką. Następnie resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych otworach i wykładamy na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem- 1/4 szklanki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !