Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Jabłecznik na kruchym cieście z cukrem pudrem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 12%
3 łyżka
cukier puder
1 szklanka
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
galaretka cytrynowa
1 opakowanie
cynamon Prymat
1 szczypta
jabłka
1 kg
jajko
3 sztuk
woda
1/2 szklanka
mąka
2,5 szklanka
masło
1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na kruchym cieście z cukrem pudrem

Jabłka antonówki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i włożyć do rondelka, podlać małą ilością wody- 1/2 szklanki. Gdy jabłka zmienią konsystencję, dodać cukier, galaretkę cytrynową i cynamon. Zdjąć z palnika i ostudzić. Przygotować ciasto kruche, z następujących składników: mąkę, masło, cukier puder, jaja, proszek do pieczenia- 3/4 szklanki i śmietankę wsypujemy do naczynia i zarabiamy kruche ciasto. Chłodzimy ciasto w lodówce. Następnie dzielimy na połowę. Blaszkę smarujemy tłuszczem- 2 łyżki i równomiernie rozprowadzamy na dnie ciasto, dbając aby nie było przerw i odstępów. Następnie na ciasto wkładamy jabłka z galaretką. Następnie resztę ciasta ścieramy na tarce o grubych otworach i wykładamy na wierzch jabłek. Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem- 1/4 szklanki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak