Sposób przygotowania

Żeberka opłukać i podzielić na porcje.
W miseczce rozkruszamy kostkę rosołową, dodajemy 1-2 łyżeczki oleju (tak, by zrobić z tego papkę), do tego dodajemy rozgnieciony czosnek.
Osuszyć żeberka i natrzeć je połową przygotowanej marynaty. Drugą połowę zostawić na boku.
Żeberka pozostawić w zimnym miejscu ( w lodówce lub na balkonie w czasie zimy) na około 2-3 godziny, by przyprawy dobrze przyjęły się w mięsie.
Na rozgrzany olej kładziemy kawałki żeberek obtoczone w mące i smażymy z obu stron do dość mocnego zarumienienia.
Gdy mięso jest dobrze podsmażone zalewamy je wodą tak, by woda zakrywała prawie całe mięso. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy około 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy łyżkę przyprawy Prymat (jest najlepsza) i wszystko mieszamy. Jeśli ktoś lubi można dodać 0,5 kieliszka czerwonego wina półwytrawnego, co podkreśli i lekko zaostrzy smak. Pozostały kieliszek można spokojnie wypić podczas gotowania :).
Mięso dusimy do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos wodą z mąką lub jeśli ktoś woli można zrobić zasmażkę.

Żeberka doskonale pasują na pyszny obiadek w towarzystwie ziemniaczków i surówki z buraczków.

SMACZNEGO!!!! :)

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    apetyczny obiadek
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Lilo

    Dziękuję - szybki i naprawdę dobry
  • 3
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    muszą być pyszne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !