Sposób przygotowania

Z jajek należy białka oddzielić od żółtek, same białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę do momentu aż masa zrobi się jasna. Połączyć pianę z utartymi żółtkami. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mąka tortową oraz z proszkiem do pieczenia i przesiać całość przez sito. Dodać mąki z proszkiem do pieczenia do ciasta. Wymieszać składniki łyżką. Podzielić ciasto biszkoptowe na dwie części- 1/3 i 2/3. Do 1/3 ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć ciasta biszkoptowe na blaszki wyścielone na dnie papierem do pieczenia. Piec biszkopty w temperaturze około 180-190 stopni C przez około 40-45 minut. Gorące ciasta wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Następnie przekroić biszkopt jasny ( bez kakao) na dwie części, biszkopt ciemny z kakao pozostawić w całości. Ciemny biszkopt położyć na dnie blaszki, posmarować biszkopt dżemem wiśniowym, położyć przekrojony na pół biszkopt biały- 1 płat, posmarować dżemem wiśniowym, ułożyć kolejny biszkopt biały- 2 płat. Rozpuścić w wodzie kisiel wiśniowy, ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, ostudzić i dodać do niego ubitą na sztywno śmietankę z cukrem pudrem, dodać drylowane wiśnie ze słoiczka. Całość razem ubić na jednolitą masę, wyłożyć masę na ciasto. Udekorować polewą czekoladową wykonaną według przepisu podanego na opakowaniu.

Komentarze

  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    wygląda przepysznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !