Przepis i sposób przygotowania na: Rafałek - kokosek
7 jaj,
1i 1/2 szkl. cukru,
2 szkl. mąki,
budyń śmietankowy,
2 płaskie łyżki proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju.
Białka ubić z cukrem. Następnie dodawać po 1 żółtku. Dodać mąkę połączoną z proszkiem i budyniem, dokładnie wymieszać. Dodać olej. Piec w formie posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, 40 min. w temp. 180 st.
MASA:
3 szkl. mleka,
szkl. cukru,
3/4 szkl. mąki,
2 budynie śmietankowe,
kost. margaryny,
olejek śmietankowy.
Budynie wymieszać z mąką i rozrobić w szkl. zimnego mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować budyń, ostudzić. Margarynę z olejkiem utrzeć na puch i, ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
DODATKOWO:
1szkl. wiórków kokosowych,
pół olejku śmietankowego,
cukier waniliowy,
łyżka masła.
Wszystko wymieszać i, stale mieszając, podsmażyć na złoty kolor. Ostudzić. Ciasto przekroić na 2 blaty i przełożyć 3/4 masy. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, obsypać uprażonymi wiórkami.