Przepis i sposób przygotowania na: PIzza odsłona kolejna;)
60 dag mąka,
2 łyżki ciepła woda,
1 łyżeczka Sól,
2 łyżeczki olej,
4 dag- drozdze
Drożdze musimy wymieszać razem z ciepłą wodą i odstawiamy w ciepłe miejsce. W momencie gdy zaczną one rosnąc musimy je wraz z solą dodać do mąki i wyrobić ciasto, które potem smarujemy 1 łyżeczką oleju i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło. Ciasto, które podwoiło swoją objętość wylepiamy na blachę.
Musymy pamietac ze takie ciasto pieczemy nie dluzej niz 15 minut w temp 250 stopni. Odnośne skaldników , gdy je nałożymy na ciasto musimy natychmiast włożyć je do piekarnika by warzywa nie pusciły soku.
Farsz:
Oliwki pzrekrajamy na pół.
Jajko kroimy w zdłuż, czy w plasterki jak kto woli, oczywiscie jajko ugotowane na twardo
Papryke kroimy w kostkę.
Cebulke podsmażamy w woku z olejem i pokrojoną w kostkę wędliną i pokrojona w drobniutką kostke papryczką chilli, ktora doda pizzy dużej pikantności ( ja uwielbiam ostrość)- dodajemy zioła, i inne przyprawy typu papryka, pieprz itp. wedle uznania smakowego.
Wszytsko kolejno wykladamy na ciasto wysmarowane ketchupem. Na wirzch posypujemy ser żółty starty na tarce.
Jest swietna dla smakoszy ostrości, ponieważ papryczki są naprawde ostre.