Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka królewska
W garnku zagotować 350 ml mleka, 100 g masła i 100 g cukru. 150 ml mleka połączyć z mąką pszenną (100 g), mąką ziemniaczaną (140 g), 2 żółtkami oraz ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodać do gotującego mleka. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gorący krem waniliowy wyłożyć na jedno z upieczonych ciast.
W garnku umieścić 350 ml mleka, czekoladę mleczną, 80 g masła i 70 g cukru. Zagotować i dodać obie mąki (100 g pszennej i 140 g ziemniaczanej) rozprowadzone 150 ml mleka. Zagotować, cały czas mieszając. Krem czekoladowy rozłożyć równą warstwą na kremie waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Pozostawić, aby napęczniała. Schłodzone mleczko kokosowe otworzyć. Kremową część mleczka przełożyć do metalowej misy. Ubijać mikserem na wysokich obrotach przez 2 minuty. Połączyć z 60 g cukru pudru i żelatyną. Przygotowaną masę kokosową wyłożyć na krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.