Przepis i sposób przygotowania na: Nutelka
7 jaj,
5 łyżek cukru,
5 łyżek mąki,
1i1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżka octu,
proszek do pieczenia.
Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz ocet. Delikatnie wymieszać. Piec ok. 35 min w temp. 170-180 st. Przekroić na 2 blaty.
DODATKOWO:
3/4 l mleka,
3 łyżki mąki,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 żółtka,
2 cukry waniliowe,
1i1/2 kost. masła,
puszka brzoskwiń,
2 galaretki,
400g Nutelli,
płatek wafla tortowego,
opak. biszkoptów.
W trosze mleka roztrzepać żółtka i mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę. Do soku brzoskwiniowego dolać 1i1/2 szkl. wody i zagotować. Dodać galaretki, gdy zaczną tężeć dodać owoce. Nutellę podgrzać, dodać wafel, wymieszać.
DEKORACJA:
2 Śnieżki,
1i1/2 szkl. mleka,
galaretka,
starta czekolada.
Na 1 blat ciasta wyłożyć połowę kremu budyniowego, wyłożyć galaretkę z brzoskwiniami i przykryć 2 blatem ciasta. Rozsmarowac Nutellę, wyłożyć resztę kremu. Ułożyć biszkopty. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżki ubić, dodać tężejącą galaretkę. Masę wyłożyć na biszkopty. Posypać startą czekoladą.