Przepis i sposób przygotowania na: wegańskie ciasto maxi karoten
Ciasto bez jajek i mleka krowiego, zawiera dużą dawkę beta karotenu. Cukier można zastąpić syropem z buraka cukrowego lub melasą. Zużyłam 1 puszkę (400ml) mleka kokosowego (zawartość kokosa 70%), pół do ciasta i pół na krem.
Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach w takiej ilości aby wyszła szklanka. Składniki na ciasto dokładnie wymieszałam i przełożyłam do okrągłej formy, wysmarowanej olejem. Piekłam około 30 min w temp 170 stopni.
W międzyczasie zrobiłam krem. Mleko kokosowe z wodą zagotowałam dodałam kaszę kukurydzianą i gotowałam 3 min. Następnie dodałam skrobię kukurydzianą rozrobioną z wodą, cukier i aromat.
Ciasto po ostygnięciu przecięłam na pół długim nożem, przełożyłam kremem i odstawiłam aż krem wniknie nieco w ciasto i zrobi się bardziej podatny na krojenie.