Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem, dodać pół łyżki cukru, połowę mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka z pozostałym cukrem ubić w ciepłej kąpieli. Dodać cukier wanilinowy, ubijając. Naczynie wyjąć z ciepłej kąpieli. Dodać zaczyn, mieszając. Dodawać porcjami resztę mąki, letnie masło, sól, sok z cytryny i wyrobić. Białka ubić na pianę i wraz z oprószonymi mąką rodzynkami dodać do ciasta, krótko wyrobić. Do natłuszczonej i oprószonej formy położyć ciasto, odstawić do wyrośnięcia, aż podwoić objętość. Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzoną babkę polać lukrem

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !